• Uniek wenbeleid
  • Open van 7.30 tot 18.30 uur
  • Opvang binnen huiskamers
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Gericht op ontwikkeling

Waarom je jouw baby niet in de zithouding moet zetten

6 May 2024
KDV Suusje
Waarom je jouw baby niet in de zithouding moet zetten wanneer hij/zij nog niet zelfstandig kan zitten.

We zien het zo vaak en kunnen het niet vaak genoeg zeggen; Zet je baby niet in de zithouding wanneer hij/zij nog niet zelfstandig tot zithouding kan komen!

De meeste baby’s leren zelfstandig zitten tussen de 6 en 9 maanden. Iedere baby ontwikkelt natuurlijk op zijn/haar eigen tempo. Sommige baby’s zitten al eerder, sommige later. En dat is prima.

Veel ouders kunnen niet wachten tot deze mijlpijl. Begrijpelijk ook want het is natuurlijk erg leuk als jouw babytje eindelijk kan zitten 😊. Hierdoor zien we vaak dat ouders hun baby al veel te vroeg neerzetten in de zithouding.

Maar, wist je dat dit voor een bepaalde leeftijd helemaal niet goed is voor de rug van jouw baby? Pas als je baby zelf in de zitpositie kan komen, is de rug van jouw baby klaar en sterk genoeg om in de zithouding te zitten. Jouw baby kan dus ook pas in een kinderstoel of fietsstoeltje zitten wanneer hij/zij zelfstandig tot zithouding kan komen. Daarvoor écht nog niet! Als je baby te vroeg al te veel zit, kan dit zijn ontwikkeling zelfs belemmeren. Dit komt doordat je baby minder bewegingsvrijheid heeft en de training van bepaalde belangrijke spiergroepen mist.

Wat kun je wél doen om het (zelfstandig) zitten te stimuleren?

Leg je baby regelmatig op zijn buik als hij/zij wakker is. Door tummy time op een platte ondergrond, traint jouw baby belangrijke spieren in zijn rug en nek. Om zelfstandig te kunnen gaan zitten heeft jouw baby deze sterke nek -en rug spieren nodig en moet je baby het hoofd goed rechtop kunnen houden. Vanuit deze positie zal je kindje om zijn as gaan draaien, gaan omrollen etc.

Dus lieve papa’s en mama’s heb alsjeblieft nog eventjes geduld…

Liefs Melanie

 

Meer over ons

KDV Suusje

Wie zijn wij

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina