• Uniek wenbeleid
  • Open van 7.30 tot 18.30 uur
  • Opvang binnen huiskamers
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Gericht op ontwikkeling

En toen had ik ineens een peuter!

21 June 2021
KDV Suusje

Het gaat toch allemaal zo snel, het ene moment lig je met je pasgeboren baby te kroelen in je armen en het andere moment zijn ze alweer twee! En begint je kind een echte peuter te worden.

Als je kindje naar het kinderdagverblijf gaat dan is dit vaak de leeftijd dat ze door gaan stromen naar de Peutergroep. En dat kan best nog wel een stap zijn. De eerste twee jaren zijn ze namelijk heerlijk vertroeteld op de babygroep, zijn ze gaan groeien en gaan hechten en is dat inmiddels hun veilige haven geworden.

Vlak voordat je kindje twee wordt gaat hij of zij wennen op de peutergroep. Hoe vaak dat is eigenlijk een beetje afhankelijk van wat wij of jij denkt dat jouw kindje nodig heeft. De ene staat namelijk al met twee maanden met smart te wachten tot het eindelijk zover is en de ander vindt het allemaal gewoon nog heel erg spannend. En daar is helemaal niks mis mee.

Wat fijn is, is dat we een klein kinderdagverblijf zijn, we kennen elkaar vaak al een beetje en de lijntjes zijn wat korter. Op de groepen worden er soms open deuren momenten gehouden met de baby en peutergroep. Dat houdt in dat de kinderen al wel eens bij elkaar op de groep komen, de boel mogen verkennen of juist al even mee kunnen doen met een activiteitje als hun interesse daar al ligt. Ze kunnen op hun eigen tempo en initiatief de groep binnen komen lopen. De boel even voorzichtig verkennen of zelfs al even komen spelen. Ook spelen we allemaal in onze gezamenlijke achtertuin of gaan we samen wandelen. Zo komen we stiekem al best wel wat in contact met elkaar. Daardoor kan de stap soms nét even iets makkelijker zijn.

 

Wennen op een peutergroep:

Het wennen start vaak met de mentor van het kindje van de babygroep. Even een kort momentje binnen kijken bij de peuters. Dat kan zijn tijdens een speelmomentje, een activiteit of even tijdens een rustig momentje tijdens het eten. Zo kan jouw kindje rustig aan met zijn of haar vertrouwde leidster een kijkje gaan nemen binnen de peutergroep. En het wennen bouwen we geleidelijk aan op, want een kindje wordt eigenlijk uit de vertrouwde omgeving weggehaald en gaat kijken in een nieuwe omgeving. Afhankelijk van hoe een kindje op het wennen reageert gaan we eigenlijk verder kijken. Kan het kindje de volgende keer al alleen gaan wennen of gaat de mentor van het kindje nog even mee. Ook de hoeveelheid van het wennen is vaak afhankelijk van wij of jij denkt dat jouw kindje nodig heeft. Het opbouwen wordt gevarieerd van een uurtje tot een halve dag, tot een hele dag.

En dan is het zover, je kindje wordt twee jaar, je eigen dreumes gaat veranderen naar een peutertje die zijn eigen ik wil gaan leren ontdekken. En al die nieuwe fases kunnen toch best wel weer een dingetje zijn! Binnen de peutergroep volgen we een heel ander ritme en in het begin kan je kindje daar ook echt nog wel wat van onder de indruk en wat geprikkeld van zijn. De dagen zijn wat intensiever want er wordt echt een dagprogramma gevolgd. In het begin zijn wij en zij daar gelukkig heel vrij in. Stapsgewijs gaan we kijken wanneer ze eraan toe zijn om echt mee te gaan doen met ons ritme. Want geloof me de meeste zitten niet meteen braaf een kwartier lang aandachtig mee te doen met ons kringetje o.i.d. Maar dat komt allemaal vanzelf. We moeten elkaar leren kennen en structuur van de groep. De een groeit daar wat sneller in mee dan de ander en dat is helemaal niet erg.

Wat hierin ook vooral belangrijk is, is blijven communiceren met elkaar. Niet alleen wij met de kids maar ook met jullie als ouder. Hoe ervaren jullie het nu binnen de peutergroep? In hoeverre hebben

deze veranderen effect gehad op jouw kindje? Dat kan zowel positief als negatief worden ervaren. En welke stappen hebben zij inmiddels gemaakt?

Zolang we hierover met elkaar in gesprek kunnen blijven gaan denk ik dat we samen het verste komen!

Liefs Kelly

Meer over ons

KDV Suusje

Naar onze huiskamers

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina