Wat te doen als jouw kindje bijt?
Binnen de kinderopvang zien we het vaak gebeuren; dreumesen en peuters die bijten. Jouw kindje is dus echt niet de enige die bijt. Bijten is vaak een tijdelijke fase en komt veel voor bij kinderen tot 4 jaar. Het roept veel emoties op bij de betrokken kinderen, bij de ouders van het gebeten kind én bij de ouders van het bijtende kind. Als jouw kindje regelmatig bijt, is dat heel vervelend. Hoe kun je nou het beste omgaan met een kind dat bijt? De eerste en belangrijkste stap is om te gaan begrijpen waarom een kind dit doet….
Waarom bijten kinderen?
Het is belangrijk om te weten dat jouw kindje anderen niet bijt omdat hij of zij expres iemand pijn wil doen. Kleine kinderen kunnen zich nog niet goed inleven in een ander en jouw kindje zal dus ook nog niet goed begrijpen dat hij of zij een ander pijn doet. Als jouw kindje een ander bijt kunnen daarvoor verschillende redenen zijn. Vaak bijten kinderen uit onmacht omdat zij nog niet kunnen verwoorden of vertellen wat ze willen of hoe zij zich voelen.
Als jij als tweejarige peuter een grote toren hebt gebouwd, wordt je natuurlijk heel boos wanneer een ander kindje jouw toren kapot maakt. Dat is hartstikke frustrerend! En die frustratie kan zich soms uiten in fysiek gedrag, zoals bijten. Dit komt omdat jouw kindje nog niet volledig geleerd heeft hoe hij of zij een ander vertelt wat hij/zij wel of niet leuk vind.
Het kan ook zijn dat jouw kindje aan het experimenteren is met bijten. Hij/zijkrijgt bijvoorbeeld door, dat bijten gevolgen heeft; een ander kindje gaat huilen en je kind krijgt aandacht van jou als ouder. Maar, kinderen bijten ook omdat ze tanden krijgen, zich vervelen of overweldigd worden door een nieuwe situatie en niet weet hoe zij moeten reageren.
Óf jouw kindje bijt uit liefde. Ja, dat klinkt heel gek. Maar sommige kinderen bijten juist omdat zij daarmee proberen te laten zien dat zij een kindje, broertje of zusje heel lief vinden. Of omdat ze contact zoeken met een ander kindje maar nog niet goed weten hoe ze dit moeten aanpakken.