• Uniek wenbeleid
  • Open van 7.30 tot 18.30 uur
  • Opvang binnen huiskamers
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Gericht op ontwikkeling

Help mijn kind bijt! Wat nu?

9 November 2020

Wat te doen als jouw kindje bijt?
Binnen de kinderopvang zien we het vaak gebeuren; dreumesen en peuters die bijten. Jouw kindje is dus echt niet de enige die bijt. Bijten is vaak een tijdelijke fase en komt veel voor bij kinderen tot 4 jaar. Het roept veel emoties op bij de betrokken kinderen, bij de ouders van het gebeten kind én bij de ouders van het bijtende kind. Als jouw kindje regelmatig bijt, is dat heel vervelend. Hoe kun je nou het beste omgaan met een kind dat bijt? De eerste en belangrijkste stap is om te gaan begrijpen waarom een kind dit doet….

Waarom bijten kinderen?
Het is belangrijk om te weten dat jouw kindje anderen niet bijt omdat hij of zij expres iemand pijn wil doen. Kleine kinderen kunnen zich nog niet goed inleven in een ander en jouw kindje zal dus ook nog niet goed begrijpen dat hij of zij een ander pijn doet. Als jouw kindje een ander bijt kunnen daarvoor verschillende redenen zijn. Vaak bijten kinderen uit onmacht omdat zij nog niet kunnen verwoorden of vertellen wat ze willen of hoe zij zich voelen.

Als jij als tweejarige peuter een grote toren hebt gebouwd, wordt je natuurlijk heel boos wanneer een ander kindje jouw toren kapot maakt. Dat is hartstikke frustrerend! En die frustratie kan zich soms uiten in fysiek gedrag, zoals bijten. Dit komt omdat jouw kindje nog niet volledig geleerd heeft hoe hij of zij een ander vertelt wat hij/zij wel of niet leuk vind.

Het kan ook zijn dat jouw kindje aan het experimenteren is met bijten. Hij/zijkrijgt bijvoorbeeld door, dat bijten gevolgen heeft; een ander kindje gaat huilen en je kind krijgt aandacht van jou als ouder. Maar, kinderen bijten ook omdat ze tanden krijgen, zich vervelen of overweldigd worden door een nieuwe situatie en niet weet hoe zij moeten reageren.

Óf jouw kindje bijt uit liefde. Ja, dat klinkt heel gek. Maar sommige kinderen bijten juist omdat zij daarmee proberen te laten zien dat zij een kindje, broertje of zusje heel lief vinden. Of omdat ze contact zoeken met een ander kindje maar nog niet goed weten hoe ze dit moeten aanpakken.

KDV Suusje

Bijten kinderen expres?
Nee, dreumesen en peutertjes bijten niet om de ander bewust pijn te doen. Ze bijten omdat het op dat moment de meest voor de hand liggende optie voor ze is. Ze weten simpelweg nog niet zo snel hoe zij op een andere manier kunnen reageren. Jouw kindje probeert met het bijten iets teweeg te brengen.

Rond het tweede levensjaar kan bijtgedrag toenemen, maar uiteindelijk neemt het ook weer af. Zoals al eerder beschreven, het is vaak een tijdelijke fase. Je kindje leert in de tussentijd waarom hij/zij andere geen pijn mag doen. Je kindje leert om verbaal duidelijk te maken wat hij/zij bedoelt. De taalvaardigheid neemt toe waardoor het voor jouw kindje steeds makkelijker wordt om te vertellen wat hij/zij wel en niet wil. Je kindje gaat ook steeds meer nadenken over hoe hij/zij een “probleem” anders kan oplossen. Maar om dit allemaal te leren, heeft jouw kindje hulp en begeleiding nodig.

Hoe reageer je op bijten?
Een kindje dat gebeten is, moet vaak hard huilen. Soms is er een rode (bijt)plek zichtbaar of zie je zelfs de tandafdrukken staan. In het ergste geval is een kind tot bloedens toe gebeten. Een heftige situatie dus! En heel begrijpelijk ook dat dit veel emoties oproept bij zowel de kinderen als bij jou als ouder. Het is daarom belangrijk dat jij je bewust bent van wat dit gedrag met jou doet. Jouw reactie op het kindje dat heeft gebeten, is namelijk van grote invloed.

Hoe moeilijk ook, blijf rustig en voorkom dat je boos wordt. Dit heeft namelijk geen zin. Het kan er zelfs toe leiden dat het kind angstiger wordt waardoor het nog meer gaat bijten. Dus, blijf rustig en geef het goede voorbeeld! De manier waarop jij omgaat met de situatie is enorm leerzaam voor kinderen. Wanneer een kind gebeten heeft, benoem dan kort dat bijten niet mag en dat dit pijn doet. Probeer begrip te tonen voor emoties en veroordeel een kindje niet. Dus zeg niet “Jij bent stout want jij bijt”, maar zeg “Ik zie dat jij boos/bang/verdrietig bent, maar je mag niet bijten, bijten doet pijn”. Zo spreek je veel meer over het gedrag van het kind. Je keurt het kindje niet af maar zijn of haar gedrag.

Soms helpt het ook om een kindje even uit de situatie te halen. Doe dit niet als straf, maar neem jouw kindje bijvoorbeeld of schoot of neemt hem of haar mee naar een rustig plekje. Probeer te achterhalen waarom jouw kindje bijt en benoem dit ook; “Je wil graag samen spelen” of “Je vindt je zusje zo lief”.

KDV Suusje - Anne

Probeer het kind niet te zien als “bijter”
Het ene kind bijt vaker dan het andere kind. Dit maakt een kind niet slechter of gemener dan andere kinderen. Geef een kind daarom nooit het label van “bijter”. Hierdoor loop je het risico dat anderen (zowel volwassenen als andere kinderen) het kindje ook zo gaan zien. Benoem juist de mooie en leuke eigenschappen van je kindje.

De emoties van een kindje dat gebeten wordt, verdriet – boosheid – angst, worden vaak opgemerkt door andere kinderen. Het is belangrijk dat je deze kinderen verteld dat het gebeten kindje pijn heeft en daarom moet huilen en verdrietig is. Door emoties te benoemen, help je kinderen om zich in te leven en daarmee lever je een bijdrage aan hun sociale vaardigheden. Ook zorg je voor emotionele veiligheid. Want als een kindje hard huilt, dan kan dat heel onveilig voelen voor andere kinderen. Door hen te vertellen wat er aan de hand is, laat je zien dat jij er bent om voor het huilende kindje te zorgen. Zodoende kunnen de andere kinderen fijn verder spelen.

Over twee weken volgt er een blog en vertellen we je hoe je deze fasen van bijten kunt voorkomen.

Liefs Melanie

Meer over ons

KDV Suusje

Naar de huiskamers

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina