• Uniek wenbeleid
 • Open van 7.30 tot 18.30 uur
 • Opvang binnen huiskamers
 • Regio Veldhoven e.o.
 • Gericht op ontwikkeling

HELP! Mijn kindje heeft moeite met afscheid nemen

9 December 2021
OC - KDV Suusje - Iosifina

Is jouw kindje in tranen bij het afscheid nemen? Moet jij jouw kindje losrukken uit je armen wanneer je weggaat? Behalve dat dit wellicht een schuldgevoel met zich mee kan brengen en het voor jou als ouder niet leuk is om weg te moeten gaan wanneer je kindje verdrietig is, kan het ook twijfels met zich meebrengen. Je kunt je gaan afvragen wat er aan de hand is? Heeft jouw kindje het soms niet naar zijn zin op de opvang? En wat kun je doen om het afscheid makkelijker te maken?

 1. Maak het bespreekbaar met de vaste leidster(s) van de groep;
  Het kan zijn dat je vragen hebt. Is er misschien wél iets gebeurd op de opvang waardoor mijn kindje moeite heeft? Heeft mijn kindje gedurende de dag op de opvang ook moeite? Of hoe kan ik ervoor zorgen dat het afscheid nemen makkelijker wordt voor mijn kindje? Blijf niet met deze vragen rondlopen en stel ze gerust. Naast dat onze leidsters enorm veel ervaring hebben met dit soort situaties, kunnen ze je tips geven en kunnen ze meedenken en zoeken naar een oplossing.
 2. Help jouw kindje met de overgang naar afscheid nemen door voorbereiding;
  Door jouw kindje goed voor te bereiden, help je jouw kindje. Bedenk bijvoorbeeld een afscheidsritueel dat je iedere keer herhaalt zoals een dikke knuffel, even zwaaien, samen spulletjes in de bak leggen of iets anders grappigs. Zo maak je het afscheid nemen leuker én voorspelbaarder voor jouw kindje. Bespreek dan ook stap voor stap wat er gaat gebeuren dus “Je mag jouw jasje gaan ophangen, doen we jouw spulletjes in de bak, geef je mama/papa een dikke knuffel, dan ga je naar de juf toe en gaat mama/papa werken”. Benoem ook dat je jouw kindje straks weer komt ophalen.
 3. Afscheidsritueel oefenen met jouw kindje
  Eventueel kun je dit ritueel thuis met peutertjes oefenen en naspelen en je kunt jouw kindje ook voorbereiden door foto’s te laten zien van de opvang of zijn/haar vaste leidster(s).
 4. Houd het afscheid duidelijk en kort
  Wanneer het tijd is om afscheid te nemen, houd je je aan het ritueel en houd je het afscheid duidelijk en kort. Zorg écht dat je je aan het ritueel houdt. Ga niet heen en weer terug, dit zorgt enkel voor verwarring voor jouw kindje.
 5. Wees vastberaden en zelfverzekerd
  Dit is misschien nog wel het allerbelangrijkste punt. Zorg dat je zelf vastberaden en zelfverzekerd bent. Wanneer jouw kindje merkt dat jij gaat twijfelen of op ziet tegen het afscheid nemen, voelt hij/zij dit feilloos aan en vaak komen juist dan de tranen. Maar wanneer jij jezelf ‘goed’ voelt bij het afscheid nemen, zal jouw kindje dit gevoel ook eerder overnemen.
  Succes!

Liefs Melanie

Meer over ons

KDV Suusje - Nina

Ons wen beleid

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina