• Uniek wenbeleid
  • Open van 7.30 tot 18.30 uur
  • Opvang binnen huiskamers
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Gericht op ontwikkeling

Ik ben twee en ik zeg NEE!

12 October 2020
KDV Suusje

Lieve allemaal,

Je kent het wel die geweldige fase waar je kind het woordje Nee leert ontdekken, kennen en vooral gebruiken. Het gezegde is dan ook ‘ik ben twee en ik zeg nee!’. Maar in de werkelijkheid begint deze fase vaak al zelfs wat eerder. Meestal begint de fase rond de 18 maanden en eindigt deze rond het vierde levensjaar.

Je kunt het ook wel de peuterpuberteit noemen. Het kind leert zichzelf steeds beter kennen en ontdekt steeds meer wat hij wel of juist niet wil. Je peuter wil op eigen benen gaan leren staan en zijn eigen grenzen verleggen. Maar wat juist vaak het frustrerende is dat hij of zij dit nog helemaal niet kan. En iedere peuter reageert hier anders op. Waar de een rustig om vraagt of je hem op haar kunt helpen, raakt de andere in paniek of driftig waardoor het niet lukt. En deze reactie komt vaak het meeste voor.

‘En daar zijn we dus aangekomen bij een van die geweldige fases waar je kind doorheen gaat.’

Maar hoe ga je er nou het beste mee om als je peuter zo’n geweldige driftbui krijgt? In de supermarkt op de grond gaat liggen en schreeuwen om die koekjes in die mooie verpakking die hij niet mee mag nemen. Of heeft bedacht dat die benen écht die paar meter tot de auto niet meer kunnen lopen en jij net beide handen vol hebt. En zo zijn er natuurlijk nog talloze situaties om op te noemen.

 

Hier een paar tips en tricks die je wellicht kunnen helpen!

1 Allereerst rustig blijven! Ook voor je peuter is het een nieuwe fase en is het voor hem nog een complete ontdekking hoe ook jij hier mee om zal gaan. Hoe rustiger jij blijft hoe beter je op een situatie kunt reageren. En soms heeft ook je peuter even tijd nodig om wat af te koelen.

Dus tot 10 tellen en misschien soms wel even wat verder????

Kijk waar het gedrag vandaan komt? Wat is de aanleiding?
De peuter wil misschien graag zelf zijn jas aandoen. Je peuter denkt namelijk al dat hij of zij ontzettend groot is en het allemaal wel al kan, maar is dat ook zo? Hij of zij heeft het nog helemaal niet geleerd, ga samen met hem oefenen om zijn jas zelf aan te doen.

Ga je naar de supermarkt? Maak een lijstje en neem door wat jullie allemaal nodig hebben laat je peuter kiezen uit twee dingen die hij uit een rek kan pakken. Of geef je peuter kleine opdrachtjes: Jij mag de melk uit de koeling pakken. Je peuter voelt zich belangrijk en gewaardeerd. Geef je peuter daarbij complimentjes; wat goed dat jij dat al kan! Jo krijgt hij meer zelf vertrouwen!

Heb je een kleding dilemma? Net dat setje kleren van de nieuwe collectie gescoord, maar tja dat zit helemaal niet lekker! Leg dan voor het slapen gaan twee setjes kleren klaar waar uitgekozen mag worden om aan te trekken de volgende dag. Jij kunt nog deels beslissen, maar ook je peuter heeft het gevoel dat hij of zij mee mag beslissen!

Is je peuter een keer hartstikke gefrustreerd, probeer te vragen waarom maar ook zeker te benoemen dat dit best mag. Het is helemaal niet erg als je een keer boos of verdrietig bent. Dat zijn we immers allemaal wel eens. Let wel op dat je door zo’n bui niet gaat toegeven aan het gedrag. Anders ga je je peuter belonen voordat gedrag en geloof me dat gaat hij of zij de volgende keer zeker weer gebruiken.

Soms is een goed compromis sluiten ook een oplossing! ????

Liefs Kelly

Meer over ons

KDV Suusje

Naar het pedagogische beleid

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina