• Uniek wenbeleid
  • Open van 7.30 tot 18.30 uur
  • Opvang binnen huiskamers
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Gericht op ontwikkeling

Kan mijn baby zitten?

19 July 2021
KDV Suusje

Beter niet neerzetten wanneer jouw baby nog niet zelfstandig kan zitten.

In het eerste jaar gaat de ontwikkeling van je kindje ontzettend snel. Het hoofdje optillen, omrollen naar de buik en dan weer terugrollen naar de rug, tijgeren en ga zo maar door. Door al deze dingen te doen, ontwikkelen de spieren waarmee je kindje uiteindelijk gaat zitten. Maar wanneer gaat en kan een kindje eigenlijk zitten? En moeten we daarin stimuleren of moeten we juist wachten op wat het kind aangeeft? En wat is het verschil tussen zelfstandig zitten of neergezet worden?

Welke stappen doorloopt mijn kind voor hij kan zitten?

Waar de ene baby met 7 maanden al zit duurt het bij een ander misschien tot hij/zij 12 maanden is. Geen probleem natuurlijk want ieder kind ontwikkelt op zijn of haar eigen tempo. Maar wat bedoelen we nou eigenlijk met mijn kind kan zitten? Een kind kan écht zitten, als het zelf tot zit is gekomen. Daar gaat natuurlijk een heel proces aan vooraf, te beginnen bij het optillen van het hoofd.

In het begin is het belangrijk een kindje zoveel mogelijk op zijn rug te laten spelen, vanuit deze houding leren ze om het hoofdje op te tillen, de benen op te trekken en worden de buikspieren getraind. Hoewel we om dat laatste vaak grapjes maken, is het voor kinderen wel ontzettend belangrijk. Doordat de buikspieren actief worden kan een kindje gaan leren rollen en later leren zitten.

De volgende stap naar het zitten, is het omrollen naar de buik en het spelen op de buik. Wanneer een kindje op zijn buik speelt, het zijn hoofd gaat optillen en gaat steunen op zijn armen gaan de rugspieren actief worden. Deze zijn later weer nodig om te kunnen kruipen en zelfs om te gaan staan.

Dan hebben we nog het omrollen. Door om te rollen, leert een kindje een draaibeweging te maken met zijn rompje en dat is belangrijk voor het bewaren van zijn evenwicht. Ook krijgt hij nu de vrijheid om te gaan tijgeren en zelf door de ruimte te bewegen.

Er gaat dus heel veel aan vooraf, voor een kind klaar is om echt te gaan zitten.

KDV Suusje

Hoe stimuleer ik mijn kind om te gaan zitten

In principe is het niet nodig de ontwikkeling te stimuleren want zoals gezegd ontwikkelt elk kind op zijn eigen tempo. Wil je toch iets doen om te stimuleren? Laat je kindje dan regelmatig op zijn buik spelen en geef hem de ruimte om te verkennen.

Toch zijn er wel kleine dingen die je kunt doen om te stimuleren. Als de nekspieren van je kindje voldoende zijn ontwikkeld, kun je de volgende dingen proberen:

  • Na een verschoning, als je kindje op zijn rug ligt kun je hem je handen geven en voorzichtig omhoogtrekken.
  • Paardjerijden: door het kind op schoot te zetten en het “paard te laten rijden” Door verschillende bewegingen te maken; bijvoorbeeld het gat in de weg oefen je het in evenwicht blijven en worden de spieren ook sterker. Zet je kindje met zijn gezicht naar je toe en geef hem de steun van je handen.
  • Zet je kindje tussen je benen in en laat hem speeltjes pakken die aan de zijkant van hem liggen. Op deze manier ontwikkel je de spieren van je kindje die hij nodig heeft om zijn evenwicht te kunnen bewaren.
  • Ook kun je samen met je kindje op schoot een boekje lezen etc. doe dit niet te lang en geef het kindje daarna ook weer tijd en ruimte om op zijn rug of buik te spelen.
  • Geef het kindje ruimte om te tijgeren.
KDV Suusje

Wat is het verschil tussen zelfstandig zitten en neergezet worden? En help je een kind door hem op zijn billen neer te zetten?

Waarom willen we eigenlijk dat een kindje zo snel kan zitten? Voor het kind zelf? Of omdat het makkelijker is voor ons? Natuurlijk doe je alles met de beste bedoelingen, maar help je een kind echt door hem neer te zetten?

Hoe leuk een kind het zitten soms ook vindt, als hij nog niet zelfstandig in de zithouding kan komen, is het beter om je kind niet te laten zitten. Je kind in een zithouding neerzetten kan slecht zijn voor het ruggenmerg. Er komt dan zoveel spanning op het ruggenmerg en de rugspieren te staan en dat kan de ontwikkeling van je kindje tegenhouden. Ook kan hij makkelijker vallen, en zichzelf pijn doen, omdat hij nog niet het evenwicht heeft wat nodig is om recht blijven zitten. Een ander gevolg van het te vroeg neerzetten kan billenschuiven zijn. Doordat je kindje neergezet wordt, mist hij de ruimte om vrij te kunnen bewegen. We zien dan dat een kind het kruipen (wat ook hele belangrijke stap is) dan soms overslaat, maar zich gaat verplaatsen op zijn billen.

Dus ook al vindt je kindje het heel leuk om in de stoel te zitten of zittend op de grond te spelen, wacht er mee tot hij het zelf kan! (Een beetje frustratie is ook belangrijk om nieuwe dingen te leren)

Hij gaat zelfstandig zitten!

En dan is het zo ver, je kindje gaat zelfstandig zitten. Nu gaat er een wereld voor hem open. Hij kan nu zelf in de stoel zitten aan tafel, op de mat zitten om mee een boekje te lezen etc. Maar ook kan hij nu mee op de fiets of in de kinderwagen en kan vanuit een nieuwe positie de wereld gaan verkennen. En die wereld lijkt ineens een stuk groter!

Liefs,
Mariëlle

Meer over ons

KDV Suusje - Patricia

Meer informatieve blogs

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina