De (motorische) ontwikkeling van kinderen, een veelbesproken onderwerp. Herkenbaar voor veel ouders is dat zij de (motorische) ontwikkeling van hun kindje vergelijken met dat van andere kinderen. Opmerkingen als “Kruipt hij/zij nog steeds? Die van mij loopt al hoor!” roept soms onzekerheid op bij jou als ouder.
En die onzekerheid is helemaal nergens voor nodig! We zien en lezen zoveel over de (motorische) ontwikkeling van kinderen en willen zo graag dat een kindje zich ontwikkelt dat bijna alles tegenwoordig volgens ‘een boekje’ moet gaan. Maar ieder kindje is anders en ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo. Ieder kindje heeft andere behoeftes, interesses etc.
En soms, gaan we zelf voorbij aan die ontwikkeling die kinderen doormaken. Want jouw dreumesje die steeds op de trap of op de bank wil klimmen en waar je eigenlijk misschien niet zo blij mee bent, is zich juist volop aan het ontwikkelen. En ja, daar komt ook het ‘gevaar’ bij kijken dat jouw kindje gaat leren dat hij/zij ergens van af kan vallen en zich pijn kan doen. Helaas het hoort erbij.
En dan komt het “beschermende” instinct om de hoek kijken; “Pas op, kijk uit, doe voorzichtig, rustig aan, doe dat maar niet, dat is gevaarlijk”. We hebben het vaak niet eens door hoe vaak we dit zeggen. Maar deze reactie kan kinderen juist ook onzeker maken.
Hoe graag wij kinderen ook overal tegen willen beschermen, kinderen leren veel van het omgaan met tegenslagen. We zijn zo snel geneigd om dat speeltje dat net buiten bereik van een babytje ligt even dichterbij te leggen. Het gaat bijna automatisch. Zonder dat we erover nadenken.
Maar soms hoort frustratie ook juist bij de ontwikkeling van een kindje. Veel kinderen gaan juist ontwikkelen vanuit die frustratie. Ze gaan zichzelf uitdagen en proberen het zelf op te lossen en zelf te doen. Dit betekent natuurlijk niet dat we kinderen nooit kunnen of mogen helpen. Zeker niet! Maar voor kinderen is het zeker zo belangrijk dat zij ook succes ervaringen gaan beleven.
Want hoe leuk zijn die stralende, trotse gezichtjes van jouw kindje wanneer iets zelf is gelukt? 😊
Kinderen leren hierdoor vertrouwen op hun eigen doen en kunnen. Én ze leren gevaren inschatten. Probeer soms dus heel even tot 10 (of 20😉) te tellen voordat je ingrijpt. Wacht even om te kijken of het wel nodig is dat jij gaat ingrijpen. Óf vindt jouw kindje zelf zijn/haar weg?
Oefening baart kunst. Dus blijf vooral herhalen, proberen en stimuleren zodat jouw kindje kan groeien in zijn/haar ontwikkeling. Ontwikkelen gaat niet zonder vallen en opstaan 😊.
Liefs Melanie