• Uniek wenbeleid
 • Open van 7.30 tot 18.30 uur
 • Opvang binnen huiskamers
 • Regio Veldhoven e.o.
 • Gericht op ontwikkeling

Sinterklaasstress bij je kindje, zo ga je daarmee om;

23 November 2020

Jaaaaa Sinterklaas is weer in het land. De allerleukste tijd van het jaar vind ik zelf! Hoewel de komst van Sinterklaas een groot feest is, kan het voor kinderen ook erg spannend zijn. Zit jouw kindje bomvol energie, slaapt jouw kindje slecht óf is jouw kindje erg angstig? Vraag je je af hoe je hier het beste mee kunt omgaan én vooral hoe je het leuk houdt?

Wij helpen je graag verder.
Vanaf het moment dat Sinterklaas weer in ons land is, krijgen kinderen heel veel prikkels. Scholen, kinderdagverblijven, supermarkten etc. organiseren sinterklaasmiddagen/ochtenden, overal wordt Sinterklaas muziek gedraaid, overal zijn Pieten te zien en mogen kunnen hun schoen zetten. En dan hebben we het nog niet eens over de pakjesavond waarbij kinderen cadeautjes krijgen, een bezoekje van Sinterklaas krijgen of een bericht/brief van Sinterklaas. Een spannende tijd voor veel kinderen.

De prikkels en spanning die bij het sinterklaasfeest komen kijken, kunnen jouw kindje veel spanning geven, zoals;

 • Jouw kindje slaapt slecht
 • Jouw kindje is prikkelbaar, geïrriteerd, boos of huilt snel
 • Jouw kindje heeft concentratieproblemen
 • Jouw kindje plast ineens weer in zijn/haar bed
 • Jouw kindje is een stuk drukker dan normaal
  Om ervoor te zorgen dat je kindje en jijzelf de sinterklaasperiode zonder al teveel stress doorkomen, hebben wij een aantal handige tips voor je;

1.Zorg dat je kindje weet waar hij/zij aan toe is
Sinterklaas roept veel vragen op bij kinderen. Wanneer mag je je schoen zetten? Wanneer komt Sinterklaas of Piet langs? Hoe meer jouw kindje weet waar hij/zij aan toe is, hoe veiliger jouw kindje zich zal voelen. Maak duidelijke afspraken over hoe vaak hij/zij de schoen mag zetten. Maak bijvoorbeeld een kalender waarin jouw kindje aftelt naar pakjesavond of het moment dat Sinterklaas op school/op het kinderdagverblijf langskomt.

2.Sinterklaas boekjes lezen
Praat samen en lees samen over Sinterklaas. Er zijn veel boekjes die kinderen kunnen helpen begrijpen wie Sinterklaas is, wat hij komt doen en wanneer hij weer weggaat. Hierdoor leert je kindje wat er gaat gebeuren en ontdek jij wat er in zijn/haar hoofd omgaat.

3.Plan niet alles vol met Sinterklaas activiteiten
Totdat het 5 december is wordt er een heleboel georganiseerd. Op school, het kinderdagverblijf, de supermarkt etc. Voor kinderen kan dit (te) veel zijn. Beperk de extra activiteiten (thuis) dus zoveel mogelijk. Zeker voor kinderen die het enorm spannend vinden.

4.Zorg voor voldoende rust/ontspanning
Zorg dat jouw kindje voldoende rust krijg. Even wat Sinterklaas-vrije momenten. Probeer jouw kindje voldoende te laten slapen. Tijdens het slapen verwerken kinderen wat er die dag gebeurd is en verwerken ze alle prikkels. Houd zoveel mogelijk het normale bedtijden en het vertrouwde avondritueel aan om te gaan slapen.

5.Televisie
Overal op televisie is Sinterklaas te zien. Bedenk waar jouw kindje naar mag kijken, bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal. Vind jouw kindje het allemaal erg spannend? Kijk het Sinterklaasjournaal dan ’s middags in plaats van ’s avonds voor het naar bed gaan.

Sinterklaas - KDV Suusje

6.Maak Sinterklaas niet extra spannend
Maak de Sinterklaas periode niet spannender dan dat het is. Doe geen uitspraken als “Zou Sinterklaas wel weten waar we wonen?” of “Als jij niet luistert krijg jij geen cadeautjes van Sinterklaas”. Dit zorgt alleen maar voor extra stress bij kinderen.

7.Pakjesavond
Vieren jullie pakjesavond met opa en oma, tante en ooms of gewoon gezellig met het eigen gezin? Zorg dan in ieder geval dat jouw kindje uitgerust aan de pakjesmiddag of avond begint.

8.Breng het kinderdagverblijf of school op de hoogte van de Sinterklaasangst/spanning van jouw kindje
Is jouw kindje angstig of vind jouw kindje deze tijd enorm spannend? Breng het kinderdagverblijf of de school van jouw kindje op de hoogte zodat zij hier rekening mee kunnen houden.

9. Neem bewust afscheid van Sinterklaas na 5 December
Je kunt jouw kindje helpen met het afsluiten van de Sinterklaasperiode door erbij stil te staan dat Sinterklaas nu echt weer weg is. Doe dit door een uitzwaaimoment, een boekje lezen etc.

10.Geniet van deze leuke tijd
Geniet ook zeker van deze te leuke periode samen met jouw kindje. Voor jouw kindje is dit een geweldige tijd die hij zich nog heel lang zal blijven herinneren.

Liefs Melanie

Meer over ons

KDV Suusje

Meer over activiteiten

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina