• Uniek wenbeleid
 • Open van 7.30 tot 18.30 uur
 • Opvang binnen huiskamers
 • Regio Veldhoven e.o.
 • Gericht op ontwikkeling

Story time

28 September 2020
KDV Suusje - Patricia

Lieve Allemaal,

Voorlezen, dat doen we hier eigenlijk dagelijks. Kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden en meegenomen te worden in het verhaal. Het is juist leuk om er ook een écht een momentje van te maken.

Breng er wat sfeer in, kruip in het verhaal… Is het een verhaaltje dat zich in de avond afspeelt doe wat lichtjes uit, probeer met je stem de typetjes na te doen. Kinderen komen zo helemaal in het verhaaltje en kunnen hier ontzettend van genieten! En vergeet daarbij natuurlijk niet de plaatjes te laten zien om hun beleving helemaal compleet te maken.

Naast dat ik het ontzettend leuk vind om te doen is het ook nog eens heel erg goed voor de taalontwikkeling van de kinderen. En je kunt het overal voor inzetten. Wij hebben op de groep meertalige kinderen zitten waarbij Nederlands hun tweede taal is. Door veel voor te lezen, te benoemen en na te bespreken stimuleer je hun taalontwikkeling door hun woordenschat uit te breiden en hun uitspraak te verbeteren.

Ook werken wij met thema’s op de groepen. Hoe leuk is het om je thema te starten met een boek dat je centraal kunt zetten. Soms is het fijn om bij bepaalde gebeurtenissen in het dagelijks leven een boek toe te passen. Je hebt ze in allerlei soorten en maten bijvoorbeeld; zindelijk worden, een baby erbij, verhuizen maar ook bij een overlijden. Met een boek is het soms net wat fijner vertellen of uitleggen.

Er zijn wel honderden leuke kinderboeken, de één om gewoon lekker weg te lezen of een educatief boek met een achterliggende betekenis erin.

Zelf heb ik een lange tijd een soort van kinderboeken ‘verslaving’ gehad. Van de serie kikker wilde ik persé alles hebben, maar ook alle andere kinderboeken die ik leuk vind, grappig of een mooie betekenis hebben moest ik hebben! Het is dus een stapeltje geworden kun je wel zeggen. Gelukkig ben ik sinds een aantal jaartjes ook moeder dus komen ze buiten mijn werk ook echt voortaan thuis van pas????

Hieronder een door mij samengestelde boeken top10,
Voor peutertjes van 2 tot 4 jaar!

KDV Suusje
 1. Raad eens hoeveel ik van je hou
  Mijn absolute nummer één kinderboeken, het is echt een ontzettend lief en mooi verhaal! Want hoeveel houden haas en hazeltje nou van elkaar? Ga je ergens op kraambezoek en weet je niet wat je kunt geven? Dan is dit echt een musthave!
 2. Pas op! Dit boek bijt!
  Grappig en spannend verhaaltje over een krokodil die alles op eet, maar waar is hij nou gebleven?
 3. De mooiste vis van de zee
  Om te leren om samen te delen. En wat lief zijn voor een ander kan doen.
 4. Gewoon zoals je bent
  De titel zegt eigenlijk al genoeg. Naast dat dit een boek is met een hele mooie betekenis is het
  boek zelf ook nog eens ontzettend mooi.
 5. Moppereend
  Wat een heerlijk boek is dit. Bij mijn jongste zoontje echt zijn nummer één en op zijn lijf geschreven! Tja, welke peuter heeft er nu niet eens een mopper, mopper, mopper dag?!
 1. Het grote billenboek
  Een grappig potjesboek voor kinderen vanaf 2 jaar.
 2. Kleuren – Herve Tullet
  Even het boekje met de auteur erbij anders is hij heel lastig te vinden. Een leuk en leerzaam boekje waarbij je met de kids interactief door het boekje kunt gaan!
 3. Kikker en het vogeltje
  Een boek van kikker moest er natuurlijk wel tussen zitten. Dit is een heel fijn boekje als er iemand komt te overlijden, een naaste of misschien een huisdier. Het is vaak heel lastig om dit uit te leggen aan een peuter en dit boekje kan hier dan ook zeker bij helpen.
 4. De Gruffalo
  Een grappig en fantasierijk verhaal.
 5. Speuren in het bos
  Je hebt er ontzettend veel varianten van; speuren in het water, speuren naar cijfers en nog veel meer. Leuke en educatieve boekjes waarbij de kids door middel van een kartonnen zaklampje plaatjes kunnen bekijken in het boekje!

Heel veel leesplezier toegewenst!
Liefs Kelly

Meer over ons

KDV Suusje

Onze activiteiten

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina