• Uniek wenbeleid
  • Open van 7.30 tot 18.30 uur
  • Opvang binnen huiskamers
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Gericht op ontwikkeling

Verhuizen met jonge kinderen

5 August 2024
KDV Suusje

Verhuizen is voor iedereen, en zeker voor kinderen, een hele (nieuwe) stap. Een verhuizing heeft impact op het hele gezin. Betrek daarom jouw kindjes bij de verhuizing. Hoe doe je dat? Wij geven je graag wat tips.

De voorbereiding
1.Bij babytjes en dreumeses (0-2 jaar) kan het werken om de slaapkamer van jouw kindje zoveel mogelijk op dezelfde manier in te richten als de oude slaapkamer. Zo kan het slaapritueel nagenoeg hetzelfde blijven.

2. Peuters (2-4 jaar) kun je voorbereiden door samen boekjes te lezen waarin wordt uitgelegd wat verhuizen betekent. Het voorleesboek “Kas gaat verhuizen” is echt een heel leuk boek voor deze leeftijd. Voor een peuter kan een nieuw huis ingrijpend zijn. Zolang jij maar in de buurt bent en blijft zal jouw peutertje zich veilig voelen. Wanneer jij jouw peutertje voorbereid door het voorlezen van verhuisboekjes kun jij dit gemakkelijk vertalen naar jullie situatie, bijvoorbeeld “Jij krijgt net als Kas uit het boekje een nieuwe kamer en jij mag ook jouw knuffels meenemen”. Ook kan het helpen om samen met jouw peutertje een sticker-aftel kaart te maken. Maak een stickervel waarop jouw peutertje bijvoorbeeld gedurende twee weken iedere dag een sticker mag plakken. Hang op de laatste dag een foto op van het nieuwe huis, óf een sticker van een huis zodat jouw peutertje weet dat jullie op die dag gaan verhuizen. Begin hier niet te vroeg mee, twee weken vooraf is echt vroeg genoeg.

Breng bezoekjes aan het nieuwe huis
Ga samen met jouw kindje kijken in het nieuwe huis. Laat jouw kindje meehelpen met bijvoorbeeld behang van de muur aftrekken, opruimen, verven. Op sommige dagen is dat wellicht niet zo handig wanneer er allerlei klusmannen aan het werk zijn. Kies dan een kort moment uit waarop jij samen met jouw kindje even kan gaan kijken en kan laten zien wat de klusmannen aan het doen zijn in het nieuwe huis. Laat jouw kindje zien wat er gebeurd en benoem dit ook.

Nieuwe spulletjes uitzoeken voor een nieuwe slaapkamer
Voor kinderen geldt, hoe vertrouwder, hoe beter. Dit is bijvoorbeeld niet het meest geschikte moment om jouw peuter voor de allereerste keer in een groot bed te gaan laten slapen. Je kunt jouw peutertje wel zelf laten bepalen voor zijn nieuwe kamer. Geef hem/haar dan een keuze tussen een door jullie kleur muur, bijvoorbeeld “Wil je een blauwe of een groene muur?”, “Wil je auto’s of dino’s op de muur?”. Het gaat vooral om hem/haar het gevoel te geven dat hij/zij een keuze mag maken en mag bepalen.

KDV Suusje

Samen dozen inpakken
Pak samen met jouw kindje verhuisdozen in. Laat jouw kindje zelf de spulletjes van zijn/haar kamer in een verhuisdoos doen. Laat jouw kindje ook deze doos in het nieuwe huis weer samen met jou uitpakken. Laat jouw kindje zijn favoriete speelgoed of favoriete knuffel nog even bij zich houden.


Rust inbrengen tijdens het verhuizen

Probeer voor jouw kindje zoveel mogelijk het normale ritme erin te houden. Gaat jouw kindje normaal gesproken op dinsdag en donderdag naar het kinderdagverblijf? Laat hem/haar deze dagen dan ook gewoon naar het kinderdagverblijf gaan, ook al ben jij een dagje vrij. Deze dag kan jij mooi gebruiken om een extra dagje te klussen of om gewoon even te relaxen. En voor jouw kindje behoud je zo de meeste structuur. Er verandert in deze periode al zoveel voor jouw kindje. Breng niet onnodig te veel veranderingen aan.

Afscheid nemen van het oude huis
Neem jouw kindje mee wanneer jullie afscheid gaan nemen van het oude huis. Laat jouw kindje nog even “gedag” zeggen tegen het oude huis. Maak eventueel nog wat foto’s. Laat jouw kindje zien dat het oude huis nu leeg is en neem bewust afscheid. Leg jouw kindje uit dat jullie nu in het nieuwe huis gaan wonen waar al zijn/haar spulletjes staan.

In het nieuwe huis
Probeer zoveel mogelijk jullie normale dagelijkse gang van zaken op te pakken. Dat is soms lastig want “normaal” is het natuurlijk nog niet helemaal. Voor kinderen is het geen probleem om nog een paar dagen tussen de verhuisdozen te spelen. Maar soms kunnen kinderen na een tijdje toch een terugslag krijgen door de verhuizing (verandering). Vooral bij jonge kinderen is het daarom belangrijk om zoveel mogelijk rust en regelmaat te creëren zodat alles voor hen zo voorspelbaar mogelijk is. Daarmee voelen zij zich weer veilig. Want dat veilige gevoel, kunnen ze soms (tijdelijk) door de verhuizing even kwijtraken. Dit uit zich vaak in ’s nachts veel wakker worden, in bed plassen, extreem druk zijn of juist extreem rustig. Let hier dus goed op.

Succes!
Liefs Melanie

Meer over ons

KDV Suusje

Ga naar de huiskamers

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina