• Uniek wenbeleid
  • Open van 7.30 tot 18.30 uur
  • Opvang binnen huiskamers
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Gericht op ontwikkeling

Kijken in de kinderopvang bij KDV Suusje – Voeding en Hygiëne

14 August 2023
KDV Suusje

Het aanleveren, bereiden en bewaren van voeding kent strenge voorwaarden. Dat maakt meteen duidelijk waarom er verzocht wordt alles ingevroren of vacuüm verpakt én afgepast mee te nemen. Om een compleet beeld te schetsen presenteren we het Protocol Voeding & Hygiëne.

1. Inkoop en ontvangst goederen

  • Check de houdbaarheidsdatum en de verpakking (open verpakking).
  • Controleer steekproefsgewijs met een voedingsthermometer of de verse, gekoelde producten koud genoeg zijn. (Ingevuld op checklist ontvangst goederen)
  • Koude producten, (bv. vlees en melk) moeten direct in de koelkast bewaard worden (+/- 7 graden Celsius)
  • Ruim de binnen gekomen goederen direct op.

2. Opslag magazijn/koeling/vriezer

  • De temperatuur van de koelkast/vriezer moet afleesbaar zijn aan de hand van een meter van Airtec in de koelkast (max 7 graden Celsius) en vriezer ( +/- -18 graden Celsius). Dit is zichtbaar vanuit de app.
  • Alle producten moeten zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum.
  • Zet nieuw binnengekomen producten altijd achteraan (first in-first out).
  • Opengemaakte verpakkingen in de koelkast dienen goed te zijn afgedekt en te zijn voorzien van de datum waarop ze zijn geopend (d.m.v. een sticker of watervaste stift).
  • Goederen die ingevroren moeten worden, die niet voorzien zijn van een houdbaarheidsdatum, dienen te zijn voorzien van de datum waarop ze in de vriezer worden gelegd (d.m.v. een sticker of watervaste stift).
  • Bewaar zelf ingevroren producten niet langer dan 3 maanden!
  • Verpakkingen moeten goed gesloten zijn.
  • Houd levensmiddelen en schoonmaakmiddelen van elkaar gescheiden.
  • Houd rauwe en bereide producten van elkaar gescheiden: rauwe producten onder in de koelkast en bereide producten bovenin.
  • Koelkast wekelijks schoonmaken.
  • Vriezer 1x per 3 maanden ontdooien en schoonmaken.
  • Voorraadkast 4x per jaar schoonmaken.

3. Bereiden van warme maaltijden

  • Was de handen voor het bereiden van de maaltijd.
  • Haal de producten kort voor bereiding uit de koeling.
  • Gebruik schoon bestek en serviesgoed.
  • Gebruik geen potjes (baby/peutervoeding) die beschadigd zijn of waarvan
    de deksel bol staat.
  • Producten goed verhitten in de magnetron tot 75 graden Celsius.
  • Het eten wordt met de daarvoor bestemde thermometer gemeten.
  • Raak bereid voedsel niet met de handen aan.
  • Proeven van het eten mag alleen met een schone lepel die daarna direct bij de afwas wordt gelegd.
  • Eventuele restjes bereid eten direct weggooien (geen tweede keer opwarmen).
  • Niet schoonmaken in de keuken terwijl je met eten bereiden bezig bent.

 

4. Bereiden van de koude maaltijd (fruit/broodmaaltijd)

  • Was de handen.
  • Gebruik schoon bestek en serviesgoed

Fruitmaaltijd:

  • Fruit bewaren in de koeling (behalve bananen!).
  • Leg het nieuw binnengekomen fruit apart van het andere fruit zodat het andere fruit eerst wordt opgemaakt.
  • Gesneden stukken fruit mogen maximaal één dag, afgedekt in plasticfolie, bewaard worden in de koelkast.

Broodmaaltijd:

  • Haal de producten zo kort mogelijk van tevoren uit de koeling.
  • Gebruik voor het pakken van de vleeswaren een schone vork die alleen daarvoor gebruikt wordt.
  • Gebruik voor zoet beleg een schoon mes die alleen daarvoor gebruikt wordt.
  • Melkproducten niet langer dan een half uur buiten de koeling laten staan
  • Niet schoonmaken in de buurt van etenswaren.
KDV Suusje
KDV Suusje

5. Bereiden van flesvoeding en meegebrachte moedermelk

  • Ieder kind heeft per dag of per voeding een eigen fles en speen.
  • Controleer de temperatuur van de opgewarmde voeding door een beetje voeding op de binnenkant van de pols te druppelen.

Flesvoeding:

  • Flesvoeding wordt aangeleverd door ouders in poedervorm in afgepaste gelabelde hoeveelheden per voeding.
  • Was voor het klaarmaken van de flesvoeding goed je handen.
  • De ideale temperatuur na het verwarmen van de flesvoeding is 37 graden Celsius.
  • Zet de fles in de magnetron zonder dop of speen en verwarm de inhoud op de hoogste stand.
  • Restant voeding wordt na 1 uur na bereiding weggegooid.

Moedermelk:

  • Moedermelk blijft drie dagen goed in de koelkast, mits de temperatuur 4 graden Celsius is.
  • Moedermelk die in het vriesvak van de koeling wordt bewaard is houdbaar tot 2 weken.
  • Moedermelk uit een diepvriezer kan worden bewaard tot 3 maanden, en bij een temperatuur van -18 graden Celsius 6 maanden.
  • Ingevroren melk kun je laten ontdooien in de koelkast, buiten de koelkast of in de flessenwarmer. Moedermelk mag de avond voor consumptie uit de diepvries gehaald worden om te laten ontdooien in de koelkast. Vervoeren moet te allen tijden in koeltas met koelelement.
  • Ontdooide moedermelk moet binnen 24 uur geconsumeerd worden en mag niet opnieuw worden ingevroren.
  • Moedermelk langzaam opwarmen in de flessenwarmer of magnetron.
  • Als de baby voldoende heeft gedronken moet de fles direct worden omgespoeld met koud stromend water. Indien fles niet binnen een uur opgedronken is moet dit weggegooid worden.
  • In de flessenwarmer mag geen water blijven staan vanwege groei van micro-organismen.

6. Het schoonmaken van de flessen

  • De fles (met speen) wordt met afwasmiddel afgewassen. De fles moet goed afgedroogd worden met een schone theedoek.
  • Voorafgaand aan de volgende voeding dient de fles te worden omgespoeld met warm water.
  • Spenen kunnen ook worden uitgekookt in een kommetje met water in de magnetron.
Renee op papier - KDV Suusje

7. Meegenomen voedsel van thuis

  • Eten en drinken dat koel bewaard moet worden (bijv. brood met kaas en/of vleeswaren, melkproducten) direct na ontvangst in de koelkast leggen.
  • Was de handen.
  • Haal het eten en drinken zo kort mogelijk voor het eten uit de koelkast.
  • Bewaar na het eten geen restjes.

8. Opruimen en afwassen

  • Ruim na het eten de tafel af.
  • Eten en drinken dat bewaard moet worden in de koelkast zetten.
  • Etensrestjes van de borden verwijderen en weggooien.
  • Afwas met de hand: in een heet sopje met een schone afwasborstel en afdrogen met een schone theedoek.
  • Producten die langer dan een half uur buiten de koeling hebben gestaan moeten binnen 2 uur geconsumeerd worden.
  • Niet geconsumeerde producten, gekoeld of aangebroken, die wel aangeboden zijn, worden uiterlijk na 2 uur weggegooid. M.u.v. van lang houdbare producten zoals jam, hagelslag (zoet beleg).
  • Zoetbeleg wordt volgens voorschriften bewaard. Vleeswaren worden na opening uiterlijk na 2 dagen weggegooid.
  • Bewaar geen kliekjes en gooi overgebleven vers bereiden voeding en voedingsresten weg.
  • Er worden geen dranken en/of voeding een dag van tevoren bereidt.

9. Schoonmaak

  • Niet schoonmaken tijdens het bereiden van eten.
  • Maak de keuken altijd schoon als er eten en/of drinken is klaargemaakt.
  • Dagelijks afvalbakken legen en wekelijks nat schoonmaken.
  • Maak de keuken schoon volgens poetsschema.

Voedselbereiding en verschoning van kinderen moet altijd gescheiden plaatsvinden!

Wederom een staaltje andere koek dan dat lijkt voor een buitenstaander.
In de begintijd van de Kinderopvang was dat minder streng. Niet dat de hygiëne niet in acht werd genomen maar het leek meer op de situatie van thuis. Het vergt nu meer tijd en planning van de PM-ers om conform de huidige reglementen de voedingen en maaltijden te bereiden. Bijna een militaire operatie, haha. Een hele geruststelling voor de ouders te weten dat alle risico’s op ‘besmetting’, te warm eten of te koud tot een minimum zijn beperkt!

Meer over ons

KDV Suusje

Meer over de veiligheid en gezondheid

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina