Het aanleveren, bereiden en bewaren van voeding kent strenge voorwaarden. Dat maakt meteen duidelijk waarom er verzocht wordt alles ingevroren of vacuüm verpakt én afgepast mee te nemen. Om een compleet beeld te schetsen presenteren we het Protocol Voeding & Hygiëne.
1. Inkoop en ontvangst goederen
- Check de houdbaarheidsdatum en de verpakking (open verpakking).
- Controleer steekproefsgewijs met een voedingsthermometer of de verse, gekoelde producten koud genoeg zijn. (Ingevuld op checklist ontvangst goederen)
- Koude producten, (bv. vlees en melk) moeten direct in de koelkast bewaard worden (+/- 7 graden Celsius)
- Ruim de binnen gekomen goederen direct op.
2. Opslag magazijn/koeling/vriezer
- De temperatuur van de koelkast/vriezer moet afleesbaar zijn aan de hand van een meter van Airtec in de koelkast (max 7 graden Celsius) en vriezer ( +/- -18 graden Celsius). Dit is zichtbaar vanuit de app.
- Alle producten moeten zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum.
- Zet nieuw binnengekomen producten altijd achteraan (first in-first out).
- Opengemaakte verpakkingen in de koelkast dienen goed te zijn afgedekt en te zijn voorzien van de datum waarop ze zijn geopend (d.m.v. een sticker of watervaste stift).
- Goederen die ingevroren moeten worden, die niet voorzien zijn van een houdbaarheidsdatum, dienen te zijn voorzien van de datum waarop ze in de vriezer worden gelegd (d.m.v. een sticker of watervaste stift).
- Bewaar zelf ingevroren producten niet langer dan 3 maanden!
- Verpakkingen moeten goed gesloten zijn.
- Houd levensmiddelen en schoonmaakmiddelen van elkaar gescheiden.
- Houd rauwe en bereide producten van elkaar gescheiden: rauwe producten onder in de koelkast en bereide producten bovenin.
- Koelkast wekelijks schoonmaken.
- Vriezer 1x per 3 maanden ontdooien en schoonmaken.
- Voorraadkast 4x per jaar schoonmaken.