Geweldig toch dat je het ene moment dikke vriendjes kunt zijn? En het andere moment gewoon hardop kunt zeggen “Ik vind jou nu niet meer leuk!”. Om dan vervolgens na 30 seconden weer alles te zijn vergeten en weer heerlijk samen te kunnen spelen. Jammer ook dat dit als je volwassen bent helaas niet meer zo werkt ????.
Waar bij volwassenen tijdens conflicten het verstand het vaak overneem, we gaan invullen voor elkaar en gaan nadenken over “Waarom doet iemand zo tegen mij?” of “Zij denkt vast dat ik…”, zijn vriendschappen bij kinderen juist heerlijk ongecompliceerd. Een dikke knuffel maakt vaak alles meteen weer goed.
Ik vind het altijd heerlijk om te zien hoe vriendschappen ontstaan op het kinderdagverblijf. Zo leuk ook om het (samen)spel en de gesprekjes die kinderen onderling hebben te zien. Echt, ik kan er uren naar kijken en van genieten.
Als jouw kindje naar het kinderdagverblijf gaat, dan maakt hij/zij hier zijn/haar eerste vriendjes en vriendinnetjes. Hoe klein je kindje ook is, het begint al op jonge leeftijd. Spelen op een kinderdagverblijf is niet alleen leuk voor kinderen ze leren ook binnen een voor hun veilige omgeving omgaan met andere kinderen, te delen, te wachten op hun beurt en omgaan met conflicten.
Maar wat nou als jouw kindje het moeilijk vindt om contact te maken met andere kinderen? De vaste pedagogisch medewerksters van jouw kindje kunnen hem/haar helpen bij het contact maken met andere kinderen. Bijvoorbeeld door samen met andere kinderen een activiteit of spelletje te gaan doen.
De pedagogisch medewerksters spelen met de kinderen mee waardoor kinderen leren van hen. Ook stimuleren de pedagogisch medewerksters het sociaal contact tussen kinderen. Bijvoorbeeld “Wat lief Bram dat jij Elize helpt met haar schoenen aandoen!” of juist “Sofie kijk eens naar Thijs, Thijs vindt het niet leuk wat jij nu doet”.
Door het kunnen en mogen ontwikkelen van de sociale vaardigheden ervaren kinderen meer plezier en krijgen zij zelfvertrouwen wat weer enorm belangrijk is voor hun toekomst.
Liefs Melanie