• Uniek wenbeleid
  • Open van 7.30 tot 18.30 uur
  • Opvang binnen huiskamers
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Gericht op ontwikkeling

Waarom zingen we liedjes met de kinderen?

1 March 2021
KDV Suusje

Liedjes zingen

Kinderen genieten enorm van liedjes zingen. Naast dat het natuurlijk erg gezellig is om samen liedjes te zingen, heeft het ook zoveel meerwaarde voor de ontwikkeling. Liedjes zingen is namelijk goed voor de taalontwikkeling. Kinderen leren (nieuwe) woordjes, gaan experimenteren met hun stem, klanken en ritmes.

Het herhalen van liedjes zorgt ervoor dat kinderen het liedje na verloop van tijd gaan herkennen en op hun eigen manier kunnen gaan meedoen. Zo kun je tijdens de liedjes bijpassende bewegingen of gebaren maken.

Op het kinderdagverblijf
Op het kinderdagverblijf zingen wij, zeg maar gerust veel, liedjes op een dag. Dit doen we niet zomaar, maar met een reden. Naast dat het erg gezellig is en goed is voor de taalontwikkeling, is liedjes zingen voor kinderen een fijne en duidelijke manier om te weten wat we gaan doen. Binnen het dagritme hebben we namelijk verschillende liedjes die passen bij de overgangsmomenten.

Voordat we gaan zingen leggen we de kinderen uit wat we gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan het zingen van een “opruimliedje” waardoor kinderen weten dat we gaan opruimen. Maar ook tijdens de tafelmomenten voordat we gaan eten zingen we “smakelijk eten”. Kinderen worden hierdoor voorbereid op dit moment én leren op elkaar te wachten tot we klaar zijn met het zingen van “smakelijk eten”.

Thuis liedjes zingen
Denk je dat het herhalen van liedjes saai is? Er zijn zoveel verschillende manieren om liedjes te kunnen zingen. Bijvoorbeeld door het gebruik van handpoppen of aan de hand van een boekje.
Wat ook superleuk is om te gebruiken tijdens het zingen van liedjes zijn plaatjes. Kinderen leren namelijk de taal door beeld aan een woord te koppelen. Zoek samen een plaatje, bijvoorbeeld van een schaapje, en zing daar samen een liedje over.

Gaat jouw kindje naar een kinderdagverblijf waar vaak liedjes worden gezongen? Vraag de vaste juffen uit de groep van jouw kindje dan eens welke liedjes zijn/haar favoriet zijn. Zodoende kun je de liedjes thuis ook zingen en oefenen samen met jouw kindje.
Gegarandeerd succes!

Veel (zang)plezier,
Liefs Melanie

Meer over ons

KDV Suusje - Nina

Terug naar de homepage

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina