• Uniek wenbeleid
  • Open van 7.30 tot 18.30 uur
  • Opvang binnen huiskamers
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Gericht op ontwikkeling

Wat zeg je als een kind moet huilen?

26 November 2021

Wanneer een kindje moet huilen wordt dit meestal niet ontvangen met gejuich. Het liefst sussen wij volwassenen het huilen zo snel mogelijk. Er is ons namelijk aangeleerd dat huilen niet goed is en dat wij er zo snel mogelijk voor moeten zorgen dat het stopt.
Dus wat zeggen wij volwassenen dan tegen een kind?

  • “Niks aan de hand”
  • “Stil maar, zo erg is het niet”
  • “Nu is het klaar, droog je tranen maar”
  • “Stop met huilen, je bent geen babytje”

Al deze opmerkingen geven een kindje het gevoel dat hij/zij niet mag huilen. Waarom zou een kind niet mogen huilen wanneer hij/zij van binnen iets voelt dat niet goed voelt? Een kindje kan nou eenmaal huilen door een opstapeling van emoties, overprikkeling, moeheid, honger hebben, bang zijn etc. Er zit ALTIJD een behoefte onder het huilen. Door een kindje te laten huilen, komt er ruimte voor emoties en deze onderliggende behoeftes. Een kindje mag best even verdrietig zijn.
Benoem dus ook dat jouw kindje best even verdrietig mag zijn. Soms zijn ouders bang dat kinderen gaan huilen om tóch hun zin te krijgen en willen zij niet toegeven hieraan. Maar, je kunt jouw kindje troosten door zijn/haar gevoel te benoemen zonder over jouw eigen grens heen te gaan; “Ow ik snap dat je even verdrietig bent. Je wilde nog even spelen maar het is tijd om naar bed te gaan. Kom maar even knuffelen”. Je kunt dus een grens stellen maar er tegelijkertijd ook zijn voor jouw kindje, zonder toe te geven.
Het enige wat jouw kindje namelijk nodig heeft, ben jij. Als jouw kindje huilt betekent dit niet dat jij iets fout doet als ouder. Het is ons aangeleerd dat wij ervoor moeten zorgen dat een kindje zo snel mogelijk stopt met huilen. Maar huilen is een fysieke uiting van onderliggende emoties. Door te huilen en hierbij getroost te worden, kan een kindje weer terugkeren naar rust. Het enige wat wij hoeven te doen wanneer een kindje een huilbui heeft, is er gewoon zijn.
Dus in plaats van zeggen “Ssssttt, je hoeft niet te huilen” kun je ook zeggen “Je mag best even huilen of verdrietig zijn. Kom maar even, ik ben hier” of in plaats van “Droog je tranen maar” kun je jouw kindje ook vragen “Wil je even een knuffel?”.

Liefs Melanie

Meer over ons

KDV Suusje

Meer over ons wenbeleid

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina