• Uniek wenbeleid
  • Open van 7.30 tot 18.30 uur
  • Opvang binnen huiskamers
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Gericht op ontwikkeling

Zelfvertrouwen bij kinderen

16 December 2021
KDV Suusje

Zelfvertrouwen, wat is het? Hoe zorg je dat je kindje zelfvertrouwen opbouwt? Hoe bevorder je zijn/haar zelfbeeld?

Zelfvertrouwen is iets waar wij als volwassenen allemaal wel eens mee worstelen. Het is een mentale ontwikkeling die tot ver in ons volwassen leven door gaat met groeien. Doe ik dit wel goed? Zie ik er niet raar uit? Ik wil het wel maar kan ik het ook? Maar waar zijn deze angsten begonnen en hoe kunnen wij voorkomen dat ons kindje hier mee gaat worstelen?

Het is nu eenmaal iets waar niet veel over gepraat wordt maar wel een van de meest belangrijke dingen van onze mentale ontwikkeling is. En je wilt natuurlijk niets liever dan dat je kindje het beste in zichzelf ziet. Een kindje met zelfvertrouwen vindt zichzelf de moeite waard, kent zijn/haar beperkingen en vertrouwt erop dat hij/zij niet zal falen als hij/zij het een keertje niet lukt. Blijven proberen tot het lukt.

Dit is waarschijnlijk iets waarvan we allemaal wel denken, ja het klinkt allemaal heel logisch maar hoe doe ik dat dan?

KDV Suusje

Hier een aantal tips voor het bevorderen en stimuleren van zelfvertrouwen bij jouw kindje:

  1. Een kind moet de ruimte krijgen om te ontwikkelen in zijn/haar eigen tempo. Kijk naar het ontwikkelingstempo van je kindje en stel niet te hoge of te lagen eisen en verwachtingen. Bij te lagen eisen en verwachtingen stimuleer je een kind niet om het beste uit zichzelf te halen. En zal hij/zij ook niet of minder de behoefte krijgen om nieuwe dingen te proberen. Bij te hogen eisen en verwachtingen heeft je kindje sneller het gevoel dat het faalt en zal hij/zij het niet meer willen proberen omdat het toch niet zal lukken.
  • Geef je kindje het gevoel dat jij er met de volle 100% op vertrouwt dat het hem/haar gaat lukken. Een kindje voelt het aan als jij twijfels hebt. Wil je kindje zelf zijn/haar schoenen aan doen maar heeft hij/zij dit nog nooit gedaan? Probeer je kindje te stimuleren, geef complimenten over dat hij/zij het goed doet.
  • Een kind moet opgroeien in een veilige omgeving waar grenzen worden gesteld en waar hij/zij zich veilig voelt. Structuur zorgt ervoor dat een kind weet wat er van ze verwacht wordt. Hierdoor hebben ze sneller het gevoel dat ze iets kunnen proberen. Als het niet lukt zijn papa en mama en namelijk om hem/haar op te vangen.
  • Niet te veel advies, creativiteit en inspiratie van een kind zijn cruciale factoren om iets te kunnen leren. Laat ze maar fouten maken, laat ze het 10 keer proberen, gaat het 9 keer fout maar lukt het die ene keer? Leg de nadruk op die ene keer. Yes het is 1 keer gelukt dan gaat het de volgende keer ook lukken.

Ben er voor je kindje wanneer hij/zij je nodig heeft maar weet ook wanneer je een stap terug moet zetten en je kindje het zelf op moet laten lossen. Ben geduldig, neem de tijd en laat merken dat je in ze gelooft. Geef ze de veiligheid en het vertrouwen die ze nodig hebben om stappen te kunnen zetten op hun eigen manier.

Liefs Marieke

Meer over ons

Melanie - KDV Suusje

Meer activiteiten

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina