• Uniek wenbeleid
  • Open van 7.30 tot 18.30 uur
  • Opvang binnen huiskamers
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Gericht op ontwikkeling

Zindelijk worden

14 May 2020
Zindelijkheid training - KDV Suusje

Het mooie weer komt eraan, je peuter wordt alweer wat ouder en je zou niets liever willen dan uit die luiers!
Toch?! Maar hoe weet je nou of jouw peuter daar wel echt al klaar voor is?

Het wennen aan de wc kun je rustig opstarten, laat ze met jou als ouder mee naar de wc gaan, al gebeurt dat vaak al standaard in hun jonge jaren.
In geen ruimte ben je alleen, zelfs niet in het kleinste kamertje? Maar dat kan dus ook zomaar positief uitpakken!

Even een paar gemakkelijke tips voor jouw.

  • Pushen werkt averechts, dus ga voorzichtig aftasten of hij of zij er klaar voor is. Is er al interesse in de wc? Ieder kind is anders en is op een ander moment klaar om zindelijk te worden. Wil je peuter er al graag even een kijkje nemen?

 

  • Wil je peuter het liefst de hele dag zijn handjes wassen, want wat is er nou leuker dan experimenteren met water en zeep en tja af en toe gewoon lekker kliederen. Probeer dit dan toch positief te stimuleren. Laat ze het handen wassen ontdekken en vertel ze ook waarom dit zo belangrijk is na het wc-moment. Vooral nu willen we niet liever dan onze handen zo schoon mogelijk houden. En wie weet komt zo het extra stapje richting het potje of de wc.

 

  • Er zijn vele kinderboekjes over het zindelijk worden, te vinden in de bieb of misschien wel even te leen op de opvang? Voorlezen is sowieso ontzettend goed voor kinderen. Het stimuleert de taalontwikkeling en kinderen genieten vaak van deze 1 op 1 momentjes. Lees samen met ze het boekje over zindelijk worden om hun interesse te wekken.
  • Maak gebruik van het potje. Een grote wc kan vaak nog wat spannend zijn, zet het potje ergens in je huiskamer of tuin neer en laat je peuter er vast aan wennen, misschien gaat hij er al wel eens opzitten. Mocht dit zo zijn kun je natuurlijk gaan doorpakken en de luier uitlaten. En gewoon lekker in de blote billen rond laten lopen. Dan hoeven ze als je dan naar het potje willen gaan ook niet nog alles uit te trekken.

 

  • Sommige kinderen zijn juist gevoelig voor een positieve stimulering door middel van een sticker kaart. De beloning om een sticker te kunnen plakken als zij op de wc hebben gezeten is voor hun vaak ge-wel-dig!

 

  • Komt er geen plasje? Helemaal niet erg! Voor de peuters die het interessant vinden laat ze vooral een sticker plakken! Het is immers al heel wat dat ze op het potje wilde gaan zitten, denkend dat er een plasje aan komt. En dat is dus zeker een beloning waard! Beginnen er wat plasjes op het potje of wc aan te komen, ga je het belonen met de stickers verleggen naar als er dus inderdaad een plasje of misschien zelfs een poepje is gekomen. Leg dit van tevoren wel even uit dat je grenzen gaat verleggen en dat ze weten waar ze aan toe zijn!

Uiteindelijk kun je er ook een beloning aan vast hangen, hebben ze bijvoorbeeld 10 stickers op de kaart dan staat er een klein cadeautje tegenover. Dit kan je natuurlijk zelf invullen. Je weet vast iets leuks waar jouw peuter he-le-maal weg van is en dus een leuke trigger is!

Laten we beginnen en klik op de volgende link –>  Poep en plas kaart_ om onze poep en plaskaart te downloaden.

Good luck!
Liefs Kelly

Meer over ons

KDV Suusje

Naar onze huiskamers

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina