• Uniek wenbeleid
  • Open van 7.30 tot 18.30 uur
  • Opvang binnen huiskamers
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Gericht op ontwikkeling

Is mijn kindje al klaar voor een peuterbed?

29 March 2021
KDV Suusje

Kleine hummeltjes blijven geen kleine hummeltjes, je knippert een keer met je ogen en voor je het weet zijn ze ineens hun ledikantje ontgroeit. Dan wordt het alweer tijd voor een peuterbed. Maar die overgang kan voor zowel kind als ouder best spannend zijn. Hoe pak je dit dan het beste aan?

Wat is een peuterbed precies?
Een peuterbed (Juniorbed) is eigenlijk gewoon een kleine variant van een volwassen éénpersoonsbed, meestal rond de 150×70 cm. Bedden kunnen variëren maar meestal hebben ze wat hogere zijkanten en een valhekje. Een peuterbedje is zo gemaakt dat het de overgang van ledikantje makkelijker maakt. De lengte van het bed past precies goed bij de leeftijd, je kindje kan zelf in en uit stappen, dit geeft toch een veilig gevoel voor je kleintje.

Wanneer maken we de overstap van ledikant naar peuterbed?
Niet elke peuter is hetzelfde. Een ledikant is in principe geschikt voor kindjes tot 2,5 jaar. Dit betekent niet dat je persé tot die leeftijd moet wachten met de overstap of dat je met 2,5 jaar persé naar een peuterbed over moet stappen. Maar wanneer dan wel? Het antwoord op die vraag is erg simpel. Wacht zo lang mogelijk. Dit is omdat je kindje ver genoeg ontwikkeld moet zijn om zijn grenzen te kennen. Zoals dat ze in bed moeten blijven liggen en niet op eigen houtje midden in de nacht door het huis mogen gaan lopen. Ze moeten genoeg impulscontrole hebben om in bed te kunnen blijven liggen. Over het algemeen beschikken kindjes onder de 2,5 jaar hier nog niet over en kruipen dan nog wel is op eigen houtje uit bed. Maar merk je nou dat je kindje al op eigen houtje uit zijn/haar ledikantje klimt en erg onrustig slaapt, dan is het misschien tijd voor een peuterbed

KDV Suusje

Tips bij de overgang van ledikant naar peuterbed.

  • Voorbereiden
    Belangrijk is dat je, je kindje niet plotseling in een groot bed laat slapen. Benoem het al een paar weken van tevoren en blijf het benoemen.
  • Bed uitzoeken
    Ga samen met je kindje naar de ikea en kijk maar is gewoon even rond samen, benoem alle bedjes en laat je vertellen welke bedjes ze nou super cool vinden. Als het bedje is uitgekozen kan je ze zelfs nog het beddengoed uit laten kiezen, misschien is je kindje wel helemaal weg van paw patrol, hoe cool zou het dan zijn om paw patrol beddengoed te hebben?
  • Wennen
    Als er ruimte is in de slaapkamer laat het ledikantje dan nog even langs het nieuwe bed staan. Zo kunnen ze al proberen in het grote bed te slapen, maar wanneer je merkt dat ze het nog erg spannend vinden kunnen ze weer terug in het ledikantje. Zo kan je bepaalde momenten uitkiezen om te gaan oefenen in het grote bed.
  • Slaaptrainer
    Er zijn slaaptrainers te koop die kunnen helpen om verwachtingen duidelijk te maken. Een slaaptrainer is een soort van nachtlampje. Er zit een klok en een timer in. Op het moment dat het tijd is om te gaan slapen gaat het lampje uit, als je kindje uit bed mag komen de volgende ochtend gaat het lampje weer aan. Zo weet je kindje precies wanneer het in bed moet blijven liggen en wanneer het eruit mag komen.
  • ‘Zelluf’ doen
    De meeste ouders met peuters zullen het wel herkennen. Rond het 2e levensjaar begint je peuter te ontdekken dat hij zelf ook een mening heeft en deze dus ook kan uiten. Alles willen ze dan ook ‘zelluf’ doen. Maak hier gebruik van en laat hem/haar helpen met het ledikantje uit elkaar halen. Zo weet je kindje ook wat er met zijn/haar bedje gebeurt en dat hij/zij er ook niet meer in kan slapen.
  • Zo hetzelfde met het nieuwe bedje in elkaar zetten, en opmaken. Laat je kindje bijvoorbeeld de schroefjes aangeven. Zo voelt hij/zij zich net als bob de bouwer en vind hij/zij zijn nieuwe bedje waarschijnlijk alleen maar mooier.
  • Bedritueel
    Houd hetzelfde bedritueel aan als altijd. Er verandert al genoeg en zo weet je kleine peuter ook wat zijn grenzen zijn. (zie ‘Mijn kindje wil niet slapen’)

Stapt je kindje alsnog uit bed? Blijf je kindje dan steeds zonder sociale interactie, zonder te praten dus, terugbrengen naar het bedje. Is je kindje nou echt erg overstuur en word hij/zij nou echt erg vaak wakker ’s nachts, stel je kindje dan gerust, ga er even lekker bij zitten en laat het hem/haar merken dat jij er nog steeds bent.

Heel veel succes!
Liefs Marieke

Meer over ons

KDV Suusje - Patricia

Hoe houden wij de otnwikkeling van je kind bij

Bekijk pagina
KDV Suusje

Plan een rondleiding

Bekijk pagina