Huiskamer Suusje en Toosje

Dagindeling babygroepen 0-2 jaar maximaal 10 kindjes; Suusje & Toosje

Bij kinderdagverblijf Suusje hebben wij twee huiskamers voor de kindjes van 6 weken tot 2 jaar t.w. Suusje & Toosje. Deze twee huiskamers zijn qua werkwijze identiek aan elkaar.

Binnen de huiskamers voor de allerkleinste kindjes tot twee jaar, werken wij  met vaste vertrouwde pm-ers waar jullie als ouders én jullie kindje een echte vertrouwensband mee kunnen opbouwen. Ieder kindje heeft ook zijn eigen vaste mentor. De mentor is het vaste aanspreekpunt voor jullie als ouders. Ook volgt de mentor jullie kindje in zijn ontwikkeling en zal zij met jullie kindje samen wennen bij de start van de opvang. Want daar hechten wij veel waarde aan. Baby’s ontwikkelen het eerste jaar enorm snel, er veranderd veel in het dagritme van jullie kindje. Daarom is het dagritme van jullie kindje thuis ook het dagritme wat wij in onze huiskamers van Suusje & Toosje hanteren voor jullie kindje. Ook wanneer jullie kindje thuis (nog) geen ritme heeft, gaan wij daar flexibel mee om en denken wij graag met jullie mee.

Geef jij jouw baby borstvoeding? Ook daar houden wij rekening mee en kun je de afgekolfde voeding mee brengen of je komt je kindje bij ons voeden. Het is jullie baby én daar gaan wij vanuit vertrouwen en respect mee om. Wij vervullen een adviserende rol waar jullie daar behoefte aan hebben en luisteren naar jullie wensen. Uiteraard wel binnen de kaders en mogelijkheden van de groepen.

Persoonlijke aandacht voor de baby’s in de huiskamers Suusje & Toosje  van groot belang. Zodat wij een hechte band kunnen opbouwen met jullie kindje en zij met ons.

Wij bieden de baby’s spelmaterialen aan maar letten daarbij wel op de rust en de behoeften van het kind. Een baby heeft niet altijd prikkels nodig om tot een goede ontwikkeling te komen. Wij geven de kinderen ruimte voor spel en zelf ontdekking. Bij het brengen zitten de pm-ers op de grond, zodat zij direct contact kunnen maken met jullie kindje.

Er is altijd tijd voor een persoonlijke uitwisseling met de ouders, zodat zij kunnen vertellen wat de bijzonderheden zijn en hoe de afgelopen nacht is verlopen, of er nog wijzigingen in het ritme zijn. En ook bij het ophalen is er tijd voor een persoonlijke uitwisseling met de eigen vaste pm-ers in de eigen huiskamer.

De pm-ers nemen samen met het kindje afscheid van de ouder en indien nodig wordt dit gedaan met spelmaterialen of troost door middel van een vertrouwde knuffel of speen.

Uitgangspunt vanuit het pedagogisch beleid van kinderdagverblijf Suusje is dat ieder kindje zichzelf eerst veilig en vertrouwd moet voelen voordat het kindje tot ontwikkeling én spel kan komen. Daarom ligt de nadruk op het veilig en vertrouwd laten voelen van een kindje. Wanneer dit betekend dat een kindje een fase doormaakt waarin het de gehele dag de eigen knuffel of speen behoeft, wordt dit ook toegepast, uiteraard in overeenstemming met jullie als ouders.

Tijdens de maaltijd zitten de baby’s tot 1 jaar in de huiskamers van Suusje en Toosje aan de hoge tafel. De dreumesjes, vanaf 1 jaar, zitten aan de lage tafel.

Dreumesen; 1 tot 2 jaar

Het uitgangspunt in de dagindeling voor de dreumesen is ook aansluiten op de ontwikkeling van het kindje. Vaak hebben kinderen vanaf ongeveer 1 jaar hetzelfde dagritme, wat betekend dat wij in de huiskamers van Suusje en Toosje aansluiten op de dagindeling van onze peutergroepen Keesje en Baasje.

Zo kunnen de dreumesen al een klein beetje wennen aan het dagritme van de peutergroepen Keesje & Baasje.

De dreumes kindjes worden in hun spel en ontwikkeling uitgedaagd met uitdagende spelactiviteiten en materialen. Er worden liedjes gezongen, boekjes voorgelezen en er wordt buiten gespeeld. De kindjes ontdekken zelf en worden ook meegenomen in activiteiten die aansluiten op de ontwikkelingsfase. Met name de taalontwikkeling staat centraal in deze leeftijdsfase.

In de huiskamers van Suusje & Toosje is er voldoende ruimte om te ontdekken voor de dreumes kindjes en voldoende veilige en rustige ruimte voor de allerkleinste baby’tjes. De huiskamers zijn dusdanig ingericht dat het uitdagende spelmateriaal gescheiden is van de allerkleinste baby’tjes.

'Wij vinden het erg prettig dat er gewerkt wordt met vier leeftijdsgroepen, waardoor de activiteiten bij de behoeftes van de kinderen passen'

Familie Van Dijk, ouders van Lotte (3)

Het allerbeste Kinderdagverblijf van Brabant zegt genoeg over onze zorg voor uw kind.